Terug op Sao Miguel

9-7-2023: wat een prachtige zeildag. Even om het eiland op de motor en daarna de Code 0 op en in een streep naar Punta Delgada. Onderweg nog een school van zeker 20 dolfijnen om de boot gehad. Niet lang maar het was weer super. We komen de haven gelijk binnen met wat toeristen boten. Ik hoop dat zij meer walvissen gespot hebben dan wij want wij hebben er geen een gezien.

Ons plekje is nog vrij dus we gaan weer op de kop liggen, ik loop meteen door naar de Havenmeester maar die had net afgesloten. Na het eten lenen we het kaartje van de buren en gaan naar de kant waar nog een laatste dag is van de feesten die deze week hier waren.


We komen bij een big band die er een leuke sfeer in hebben gekregen.
Er zijn lekker veel mensen op de been. Na de toegift gaan we terug aan boord en nemen we nog wat in de Kuip.

10-7-2023: vandaag is boodschappen dag. Eerst álle supermarkten af op zoek naar afbakbrood. Nou dat gaan we hier op de Azoren niet vinden. We gaan ook naar de versmarkt die tijdelijk naar de parkeergarage is verhuisd. ‘S middags gaan we gewoon winkeltjes af. Souveniertjes scoren voor ons en natuurlijk voor Stef ons kleinkind. ‘S avonds na de koffie weer een terrasje gepakt. Wat ik met jullie wil delen is de unieke Portugese stoepen met hun mozaiken. Kijk maar.

11-7-2023: we gaan met de bus (ov) naar Rebeira  Grande. De avond ervoor uitgezocht waar en hoe laat we moeten klaarstaan. Uiteindelijk is het toch nog even vragen maar we zitten in de juiste bus. Geweldig! Zo’n oud houten geld lade en stoel van de chauffeur tot op de draad versleten.

Het is prima! Lekker zitten en kijken. We rijden langs stukjes die we met de scooter nog niet gezien hadden en het is een echt locall gebeuren. 

Ribeira Grande heeft een echt zandstrand en heeft mooie branding waardoor er goed gesurft kan worden. Op de rotonde bij de afslag van dat stuk strand staat ook een groot beeld met zo’n golfsurfer. Gaaf gedaan! Het is vandaag niet heel mooi weer maar we kunnen wel droog de dingen doen en we hadden beter onze zwemkleding mee kunnen nemen ipv onze jassen want het was gewoon lekker warm.

boulevard met daar achter strand

Eerst lunchen aan het strand daarna bij de oude watercentrale rond gestruind. De rivier zorgt voor water dat stroomt wat weer door allerlei kanaaltjes werd gebypassed. Zo kreeg je allemaal kleine watervalletjes. Dat alles stroomt onder een oude bogen brug door en is tegenwoordig een klein parkje.

Klein stukje stroomopwaarts komen we op het centrum pleintje waar de voorbereiding getroffen wordt voor het Columbus feest wat komend weekend plaats vindt. Wij nemen een biertje en een ijsje op het pleintje en gaan opzoek waar we weer op de bus moeten stappen. Nog even de Continente door lopen opzoek naar afbakbrood. We geven het op. 

De bus terug ging ook goed. De buschauffeur had duidelijk schik in zijn werk. Aan boord kijken we terug op een leuke dag en huren we een auto voor morgen. 

12-7-2023: wekker gezet, ontbijten tas klaar maken en om 9:00 uur ga ik de havenmeester betalen en vers brood kopen en Arnold gaat de auto ophalen. We willen de wandel route bij Faial de Terra gaan doen naar de waterval. Om 10 uur zitten we al in de auto via de kust route naar het Oosten. We worden toch via Furnas geleid waardoor we weer hoog komen te rijden. Dat is jammer want het is bewolkt en dus is boven in weinig zicht. Gelukkig als de route weer naar Povoação aan de kust gaat wordt het weer beter.

Hier stoppen we even voor een kopje koffie met uitzicht over de haven. Er liggen zelfs een paar zeilboten. We gaan door naar Faial de Terra. Een prachtige route veel groen en hoge stijle kliffen. De wind gaat al toe nemen dus de bomen wuiven ons steeds toe. We komen in het slaperige plaatsje aan met een wel bekende kerk met wat ruïnes er om kleine smalle straatjes en de rivier die getuigd dat er hierboven water stroomt. Na nog een bakkie en een croissant gaan we gewapend met water en appels( wij doen de korte route) naar het begin van de wandelroute. Ok!!! We zijn niet de enige….. de hele oever van de rivier na de laatste brug staat helemaal vol met (huur) auto’s. We hebben er geen last van. Het is een hele leuke en vooral mooie wandeling met veel op en neertjes door beekjes over houten bruggetjes door het prachtige bos. We zien op de Azoren ook veel grote gele bloemen (sier Gember)soms struiken vol.

Vlak bij de waterval Salto do Progo lopen we ineens weer door een soort laan van bamboe. We horen het gekletter al en zien een bescheiden waterval van hoog naar beneden stromen. Is dit hem????

Nog een stukje verder door het beekje trapje van keien en wortels op zien we waar het om te doen was. Een stukje paradijs!!! Er waren zelfs mensen aan het zwemmen in de poel. Wij hadden helaas de verkeerde keus gemaakt en jasjes mee genomen ipv zwemkleding. Het was te druk om zonder te gaan. Nog even genieten.

De wandeling terug hebben we nog een Nederlands gezin (vooral de vader) moeten oppeppen dat het echt de moeite waard is om door te gaan. We hebben nog een paar keer aan hem gedacht. Jammer dat we niet weten of hij er uiteindelijk ook zo over dacht.

De weg terug gaat weer goed over leuke paadjes en komt uit bij een oud gehucht waar weinig leven is maar waar ze wel naar het lijkt aan het opknappen zijn. Vanaf daar kan je dus met de auto komen en moeten wij over de klinker zigzag weg terug. Dat is wat minder fijn voor de rug en knieën maar vooruit.

Bij de auto lekker op het muurtje bij de rivier onze broodjes op en weer verder de oostkop rondgereden naar Nordeste waar we nog het klifpad bij Ponta Lomba de Cruz af willen lopen. tussendoor nog een stop gemaakt bij een uitzicht punt waar het flink waait en waar je kan zien dat onder de wolken de zon schijnt.

Ponta Lomba de Cruz, een heel steile klif maar wel met goede trap gaat zo’n 100 mtr. naar beneden naar zee niveau. Daar zat een oude man op een rots met pet op te lachen naar ons;’ genieten jullie van de Azoren?’ In gebrekkig Engels. En als we de vele treden weer naar boven gaan zegt hij:’ take it easy’. Maar u moet ook nog naar boven?! Hij lacht en knikt en wijst naar de rots kust. Ik begrijp hem niet, wie weet wordt hij zo opgehaald met een bootje maar ook dat is echt wel pittig. 

We gaan kijken bij Rebeira Grande of de feesten al begonnen zijn. Daar aangekomen waait het enorm en regent het van tijd tot tijd. We drinken weer een biertje in de ‘snackbar’ want het feest begint morgen pas. Daarna eten we een heerlijke burger in het grillhous ernaast. 

Om 2100 uur rijden we uiteindelijk het haventerrein bij onze boot weer op. Het was een heerlijke dag.