Nog een keer Sao Miguel

13-7-2023: Arnold brengt de auto terug en ik ga even lekker schoonmaken en opruimen aan boord. Arnold is wat later terug want hij is bij  Hans, van de Dulle Griet waar we naast lagen in Santa Maria langs gelopen. Hans zijn vader is naar Nederland terug omdat er een goede vriend is overleden vandaar dat ze nog niet zijn door gegaan. Verder der dag rustig aan. Ik heb de site weer bij gewerkt. Rond 1700 komt Hans, een biertje doen. Het was gezellig.

14-7-2023: Het is tijd om te gaan bestuderen wanneer we het beste terug naar Engeland kunnen zeilen. Nou, dat was eigenlijk vanmorgen, dat was het perfecte weerplaatje voor ons, maar zover zijn we nog niet. We merken wel dat we er allebei een beetje nerveus van zijn. Misschien dan dinsdag. Zouden we nog spullen uit Nederland naar ons kunnen sturen? Ronja heeft het geprobeerd maar DHL geeft weinig kans. Jammer, nu zitten Ronja en Lennard met 26 afbakbroodjes, twee zakken krentenbollen en nasi en saté mix zakjes. Komt ook wel weer op. Verder rustig aan. Wasje gedraaid en opgehangen. We hebben ook definitief besloten niet nog een ander eiland te bezoeken, dus dan kan de diesel alvast afgetankt worden en het motor check rondje gedaan worden, is dat alvast maar klaar. Arnold is nog even de waterlijn wezen schoon maken want die gaat nu weer een klein beetje aangroeien.

S avonds naar de Baja do Anjos waar weer de blues band speelde. Dit keer toch maar eens een cocktail geprobeerd. Was erg lekker. Na de toegift weer aan boord. 

15-7-2023: we hebben weer een scooter gehuurd en gaan nog een keer de Sete Cidades bekijken en de wandeling Serra Devassa  (Prc5smi 5km) maken die de vorige keer in de mist was. We zijn blij dat we dat gedaan hebben want nu hadden we prachtig zicht. In het begin nog even een klein beetje miezer maar dat kwam goed. Hele leuke afwisselende wandeling met ups en downs en mooie dicht begroeide paden afgewisseld met juist weer uitzichtpunten over kleine kratermeertjes. Het was vandaag overal erg druk.

We wilde nu de Sete Cidades in het verlengde zien en hopen dat vandaag de kleuren groen en blauw duidelijker waren. Toen we bij het bekende (foto) punt kwamen vonden we ook meteen het enorme grote hotel wat gebouwd is en nooit van de grond gekomen is waardoor het nu als een groot spook gebouw erbij staat op het meest bekende toeristische punt van Sao Miguel. Niet te begrijpen.

Het blauwe meer was ook vandaag niet heel duidelijk blauw, het schijnt hier ook een stikstof probleem door de koeien te zijn, waardoor de algen ook in het blauwe meer komen. 

Dan nu een nog niet ontdekte plek voor ons, Lagoa do Fogo. Ook zo’n grote toeristen trekpleister dat ze de auto’s niet meer kwijt kunnen. Ze hebben nu de wegen ernaartoe voor huurauto’s afgesloten. Je kan dan verder met een shuttlebus. Wij waren met de Scooter dus wij konden zelf door rijden. Wat geweldig rijden zo een rustige weg. En het eindpunt was machtig mooi. Je kon ook nog naar beneden wandelen naar het meer maar dat hebben we niet gedaan.

Het was er druk want er was net weer een bus leeggelopen en we wilden nog de wandeling van 7,6km gaan maken tussen Fogo en Lagoa (Rota da Agua- Janela do Inferno- prc37smi). We willen het liefst routes die rond gaan en niet een heen en weertjes, dus daar zoeken we ze op uit. We lopen eerst over een breed boeren grindpad met af en toe een groep koeien aan een voerbak die zo aan de melk machine gaan die hier met een kar naar de wei gaat. Het lijkt een saaie wandeling te worden tot we bij een tunneltje komen; 40mtr lang en 1,50 hoog. Even met de telefoon bij schijnen! Aan de andere kant staan we ineens in het bos met allerlei irrigatie kanaaltjes van het riviertje af. De wandeling gaat over aquaductjes over trapjes op en neer, onder de aquductjes door langs en over het riviertje. Er is nog een afslag naar een waterval, maar die laten we even voor wat het is. Het is een betoverend mooi stuk. Als we het laatste tunneltje van de 4 die 70 mtr is door zijn staan we ineens weer in het boeren land. Dan volgt helaas nog een lang saai stuk naar de scooter. Van de  7,5 km is ongeveer de helft super gaaf en de andere helft super saai.

Blij dat we bij de scooter zijn gaan we weer via de zuidkust richting Lovis. Toch weer wegen gehad die we nog niet gezien hadden. Zo ook de stranden die lekker druk waren ten oosten van Ponta Delgada. Om 1900 zaten we moe maar vol van al het moois wat we gezien hebben aan ons Sagresje aan boord.

16-7-2023: de wandelingen van gisteren zitten Arnold nog flink in de benen dus die heeft het heel rustig gehouden met zijn boek. Ik de gebruikelijke Corve dingetjes, boodschapjes, handwasje, alvast wat kip braden en vacuüm trekken( ik kan alleen maar grote verpakking vinden) en aan de site werken. ‘S middags gaan we een keer naar het zoute zwembad in de haven. Het was er gezellig druk en lekker mensen kijken blijft een leuke bezigheid. Terug aan boord met Squit in de weer. ( een programma die helpt wat de beste tijd en route is om terug te varen) Dat viel in het begin wegvegen maar we hebben het aan de praat. Dinsdag is nog steeds geen verkeerde keuze. Morgen weer een keer kijken.

‘S avonds gaan we naar de Dulle Griet. Hans zijn vader (ook Hans) is vandaag weer aan boord gekomen en morgen gaan ze naar het volgende eiland. Na een drankje wensen we ze een mooie tocht. Wij nemen nog een biertje bij de live band bij Bajo de Anjos als afsluiter van deze weer heerlijke dag.

16-7-2023: vandaag rustdag. Arnold heeft zijn benen beloofd niet veel te lopen vandaag. Hij leest ik doe wat handwas, de site bijwerken en een boodschapje. Einde middag gaan we naar het zouten zwembad bij de haven. Lekker mensen kijken na een duik is toch een heerlijke bezigheid. Terug aan boord gaan we met Squit kijken wanneer we terug kunnen zeilen. Dat ging niet meteen goed maar uiteindelijk hebben we de parameters in het programma goed staan en het juiste weer model te pakken die lang genoeg vooruit kan kijkende een ‘best time of leaving’ te zien met de daarbij te verwachten wind. Het ziet er nog steeds uit dat we dinsdag ochtend vertrekken.
17-7-2023: Morgen gaan we hoogstwaarschijnlijk vertrekken dus dat betekend boodschappen doen en koken.

Na alle inspanning gaan we voor de laatste keer bij de havenmeester betalen. Het was een leuk ‘ vaarwel’ en uitchecken bij de douane. We wisten niet dat we dat ook moesten doen toen we naar Santa Maria waren geweest dus de administratie klopte niet meer. Dat duurde dus iets langer. Voor de laatste keer gaan we na opgeknapt te zijn de stad in weer eten bij Tasca. Even geduld want er staat een rij voor de deur wachtend op een tafeltje.

Onze bonte avond hier vieren is echt leuk! Op het ‘wacht’ terras spreken we nog een stel wat aan het eiland hoppen is. Mooi dat iedereen die hier is of geweest is alleen maar enthousiast kan zijn over de Azoren. Morgen gaan we de Azoren met pijn in ons hart verlaten. We zien elkaar weer hopelijk bij zuid Engeland.

de surfer bij Rebeira Grande waar we diverse keren voorbij zijn gekomen hadden jullie nog tegoed.