Santa Maria 2

6-7-2023: het is mooi weer als we wakker worden en in eerste instantie willen we het rustig aan doen vandaag. Komt er een mevrouw aan de boot, zij ligt hier in de haven en heeft een scooter te huur. Staat gewoon aan het einde van de steiger!!!!!! Hoe mooi kan je het hebben. Arnold stelt voor meteen te doen, want morgen wordt het weer minder met behoorlijk wind. Arnold doet nog even wat werkzaam heden voor Nauticict en dan gaan we. Eerste koffie stop bij een uitzicht punt waar we naar de richting kijken waar we gisteren gewandeld hebben en dan naar Pico Alto.

We treffen het enorm want we hebben rondom prachtig zicht, maar een paar minuten later zien we vanaf zee een wolk aankomen die het zicht behoorlijk verminderd. We gaan verder richting Baia da Maia waar dit weekend een festival is. Ze zijn volop bezig met voorbereidingen maar er is daar geen gelegenheid om wat te lunchen. Het is er wel bijzonder mooi met de rotspartijen rond het natuurzwembad, de vuurtoren van ponta do Castelo die hoog op een klif staat en als we verderop rijden naar het einde van de weg komen we bij een waterval. Hier hebben we helaas regen, dus we schuilen onder een luifel van een picknick bankje. 

Als het weer droog is rijden we naar Santi Esperito waar we gaan lunchen. Het valt ons op dat de huizen hier allemaal een klein aanbouwtje hebben met een flinke schoorsteen. Er zal waarschijnlijk in de winter hier gestookt worden op hout. Na de lunch , de zon is weer gaan schijnen, gaan we naar Baia de Sao Lourenco. Wat een prachtig eiland is Santa Maria om over te rijden. Van glooiende weilanden tot dicht begroeide bossen van mooie huizen met net zo makkelijk daarnaast een bouwval waar de natuur haar gang in gaat en natuurlijk de gigantische vieuws. Bij Lourenco is ook een natuur zwembad en een strand. Hier wordt wel gezwommen. Op het terras zag je iedereen weer de zonnebrand uit de tassen halen en kwamen de gin tonics van de bar af. Wij houden het op koffie want op de motor moeten we scherp blijven. Heerlijk zo in het zonnetje, met salamandertjes die onder de vlonders vandaan schieten en verderop er weer onder verdwijnen. 

We gaan richting boot via Lagoinhas die 248 meter hoog is en vlak aan de kust naar Sao Pedro door naar Vila do Porto waar we langs de Continente gaan. Deze supermarkt hadden we nog niet gezien hier. Wat ons zorgen baart is dat we nog steeds geen afbakbrood hebben gevonden voor de terugweg. Dat wordt nog een uitdaging. Oh ja, op de Pico Alto zagen we iets typisch wat we niet konden plaatsen, maar toen we langs de Tempel reden herkenden we de trappen meteen.

Terug op de haven met een scooter vol zware boodschappen gaan we aan boord heerlijk in het zonnetje in de Kuip ons biertje drinken. We zien een stuk verderop de Matjas liggen, een j130 uit Nederland maar we weten even niet waar de de boot van kennen. Eten doen we binnen want als de zon achter de berg is koelt het af. Het was een heerlijke dag.

7-7-2023: vandaag slecht weer. Behoorlijk wind en veel buien. Ik ga een was draaien ( gaat hier stuk sneller als de vorige keer) en we gaan de plekken met roest te lijf met ‘rust Blokker’ halverwege de middag klaart het op en kunnen we buiten ons koffie en biertje drinken. Zie ik ineens Joannes staan praten met onze scooter verhuurders. Joannes is met Rita op Santa Maria komen wonen en heeft een  80 km wandel route aangelegd die je in 5 dagen kan lopen met steeds een omgebouwde hooischuur als trekkers hut. Dit was te zien bij Floortje naar het einde van de wereld. Het leek me vooral leuk om Rita te ontmoeten want zij is tandarts en werkt nu 3 dagen in de 6 weken als orthodontist in Sao Miguel. Ik had tegen mijn collega Laurien gezegd dat ik haar zou opzoeken en nu loopt ze zomaar hier over de steiger. Ik loop meteen naar haar toe om haar te groeten. Ze reageerde heel spontaan en zo hadden we een kort praatje en natuurlijk even op de foto. 

8-7-2023: vandaag gaan we met de scooter naar Anjos. Het is een echte zomerse dag. Het noordwestelijke badplaatsen met weer een natuur zwembad. Wat een prachtige branding.

We gaan even in het zwembad en eten wat bij de club en gaan nog even naar Praia het strand van onze eerste dag met wandeling. We wilden deze plek ook met echt mooi weer beleven.

Eerst nemen we het uitzicht punt en daarna het strand. Dat is zeker anders dan met regen achtig weer. We moeten op tijd terug zijn om de havenmeester betalen want we gaan morgen weer terug naar Sao Miguel. In de haven nemen we nog een duik met bril want langs de rotsen zien we veel mooie verschillende vissen, maar rond de boot helaas niks.

Na het eten boot alvast een beetje klaar maken. Santa Maria, we hebben enorm van je genoten!!