Via België naar huis

17-8-2023: Oostende is altijd leven in de Brouwerij. Ik ga lekker bij de bakker verse broodjes en de beroemde puddingbroodjes halen die we lekker in de Kuip gaan eten. We doen rustig aan. Na de koffie gaan we onze boodschappen aan boord halen, gaan weer lunchen en Paul en Marian uitzwaaien. We zien ze morgen weer. Oostende is wel een andere haven geworden zeg. De overkant wordt volop hoge appartementen complexen gebouwd waardoor het pontje heel vaak vaart. Jammer dat die voor veel golfgang in de haven zorgen maar het hoort gewoon een beetje bij deze haven. De haven meesters helpen je met de lijn door de mooring rijgen, dat was bij Robert wel anders. Hoe meer geklooi hoe mooier hij het vond. Simon (Robert zijn opvolger) is volgens ons wel aangenomen op het volume van zijn stem. Het blijft een mooi schouwspel als er weernieuwepassanten binnen komen.

We gaan de stad nog even in maar doen een biertje in de kuip. Om 1900 uur zitten we bij den Artiest, waar we heerlijk gegeten hebben en waar we ook nog wat contact hadden met tafeltjes om ons heen. Traditie getrouw gaan we voor de koffie naar het Botteltje en voor het biertje naar muziek cafe Lafayette. Het uitgaansstraatje is wel kleiner geworden valt ons op en voor de deur was het wel lekker druk maar weinig jonge lui. We zijn niet zo lang gebleven.

18-8-2023: We gaan op de vismarkt tongetjes kopen die we vanavond in Blankenbergen gaan bakken voor ons en Paul en Marian. Na de lunch gaan we Lovis vaar klaar maken. We krijgen een pittig tochtje. voorspelling kruisen met 16 knopen. In werkelijkheid is het 18 tot 21 knopen op kop. Lovis doet het goed met een reefje en na 1,5 uur blazen we Blankenbergen met hoogwater binnen. We worden vriendelijk welkom geheten door de havenmeester van de Noordzeezeilers. Het is inmiddels dicht getrokken maar de temperatuur is goed. Paul en Marian komen rond 1700 uur aan boord. We drinken een borrel en Arnold gaat de tongetjes bakken die we lekker in kuip kunnen eten. Airfryer ziet nu een keer patat in plaats van broodjes. Het is allemaal heerlijk.

Om 2300 uur gaan we te kooi. Morgen weer terug naar Hellevoetsluis.

19-8-2023: We vertrekken 1,5 uur voor laag water anders kunnen we Blankenbergen niet uit. Dat betekend dat we veel stroom tegen hebben, maar anders werd het zo laat. Het is prachtig weer, maar weinig wind. We motorsailen het hele stuk en zijn op tijd bij de Goeree sluis van 1900 uur. We hebben zelfs het geluk dat we om 18:30uur al de sluis in mogen omdat er een beroeps door moest. Het is een sluis vol. Veel boten onderweg naar de vestingdagen. Wat een verrassing dat Ronja met Stef op de sluis stonden. Heerlijk om ze weer te zien. (stom he, maar ik heb geen foto van ze gemaakt)

we zien weert bekende op de ais

Het is weer fijn om terug te zijn in onze Helius haven. Ronja Lennard en Stef komen aan boord en later Gert Jan. Veel bij te praten. Verder dit weekend bij de vestingdagen heel veel vrienden en bekende gesproken. Het is een mooie afsluiting van deze fantastische reis.