Bretagne

zeilschooltjes passeren ons

9-8-2023:Het is een hier leuk wakker worden. Er is volop leven, zeilklasjes achter de rubberboot naar buiten waar de jongetjes hanig gedrag hebben naar de meisjes op de andere zeilboot, er komen volop boten voorbij die van en naar zee gaan en het strand begint ook druk te worden. De bijboot wordt weer geïnstalleerd en we gaan de rivier op om te kijken hoever we door kunnen. Dat is nog een heel stuk en daar liggen we toch iets rustiger als er wind van zee komt.

duikers roeiers en uitzwaaiers op de jetty

We eten ons broodje op bij de Jetty van de kano verhuur en duikers. Het is er een leuke drukte. Als we de lunch op hebben varen we naar het strand, trekken de boot op het droge en gaan kijken of er in het dorpje een winkel is. Die hebben we gevonden. Met het hoogst nodigen terug, want het was er wel erg duur, gaan we weer terug naar Lovis. We gaan verkassen naar een mooring verder op de rivier. Het is goddelijk weer. . Vanuit de Kuip genieten we van de kajakken, suppers zeilers en andere watersporters. Arnold gaat aardappeltjes bakken voor bij de kippenpoten. ‘S avonds blijven we ook aan boord want er is hier verder geen horeca te bekennen.we worden wel getrakteerd op vuurwerk .

10-8-2023: We zijn op 2/3 van onze tijd. Wat hebben we de afgelopen twee maanden veel gezien en beleefd. Het is bewolkt maar niet koud. Na het ontbijt gaan we naar de noord oever voor een wandeling. We trekken de bijboot een Jetty op en volgen een route. Die gaat eerst naar de riviermonding langs het strand. Een prachtig uitzicht over de typische Bretonse kust.

We drinken onze koffie met uitzicht op een baai waarna we door gaan door bosjes en mais velden zo weer terug naar onze bij boot. Een mooi rondje. Terug bij Lovis eerst lunchen en daarna de rubberboot op dek binden want vanavond gaan we met het late tij naar Roscoff. Dan hebben we een mooie wind.

Na het eten vertrekken we met prachtig weer. Eenmaal in de riviermonding moeten we een reef zetten. We worden ingehaald door de bewolking. Dat is jammer want het is verder prachtig zeilen. Hoge wal dus geen golven en ruime koers. Het wordt wel een git zwarte nacht met regen. We komen om 00.45 uur in de haven die heel vol ligt. We meren uiteindelijk lang een visser aan en zien morgen wel of er iemand plaats voor ons heeft gemaakt.

11-8-2023: We worden met regen wakker en gaan een vrijgekomen box in. Na het ontbijt gaan we naar de havenmeester en naar het nabij gelegen dorp om boodschappen te doen, want Lovis is behoorlijk leeg. We kunnen weer in de kuip onze lunch eten. Arnold gaat de boot lekker afspuiten en ik de boodschappen opruimen en binnen wat schoonmaken. verder een tutteldagje. Arnold gaat nog even bij de Zilveren zwaan een praatje maken. Zij gaan vanavond naar de kanaaleilanden want hij heeft een hekel aan de wekker. Wij gaan boven op het terras nog een koffie doen. Het is een mooie rustige avond. Het wordt ‘s avonds wel fris hoor.Dan optijd te kooi want morgen gaan we verder.

12-8-2023: het mooie weer lijkt op en we zijn er aan toe om naar huis te gaan. De wekker staat op half 8 en 8 uur gooien we los. Er zou een mooi windje naar Jersey staan. Dat blijkt later niet zo te zijn want er staan meer golven dan wind en koers is te ruim. We gaan het ook op tij niet halen dus we gokken dat de harde wind meer naar het noorden zal mee vallen en verleggen koers naar Guernsey. Dat was een goede want we gingen als een speer. Om 20:00 uur liggen we aan de buiten steiger waar we ook de Zilveren zwaan weer lag. We komen er niet aan toe om ze te spreken

13-8-2023: Half 5 op want we gaan met het ochtend tij naar Cherbourg en de race van Alderney moet je respecteren. We nemen het vroege tij omdat we dan kunnen zeilen want ‘s middags zou er geen wind staan. We zetten pas na cape la Hague grootzeil bij en motoren tot daar met fok bij want de golven waren groter dan de druk in de zeilen. We varen gelijk met Rajac ook een Nederlands zeiljacht de kom in. We besluiten de haven in te gaan om zo een beetje aanspraak te hebben en het zou gaan regenen dus dan is op anker minder geslaagd. We gaan in een box naast een andere Nederlander. Die gaan helaas weg zodra wij aangemeerd lagen.