Santa Maria 1

3-7-2023: We varen 8 uur uit. Het is een mooie zeildag. We zien ribs varen met toeristen die naar walvissen gaan zoeken, maar wij zien er ook deze keer weer geen een. Ik zie nog wel een paar vrolijk springende dolfijnen in de verte en een grotere dolfijn vlak bij de boot, maar Arnold heeft zelfs die niet gezien. Jammer.

Om 17:30 uur liggen we in een box van het kneuterige haventje van Vila do Porto. We strekken de benen op het haven terrein maar blijven verder aan boord. We spreken de buren van de Dulle Griet uit Vlissingen. Vader en zoon hebben de boot van de Algarve hierheen gevaren voor de zomervakantie. Vader is 82 jaar, hoe fantastisch is dat. Helaas kon kleinzoon dit keer niet mee want ze varen ook wel eens met 3 generaties.

4-7-2023: We ontbijten buiten en drinken koffie in de kuip en gaan naar het ‘stadje’ voor wat boodschapjes. Dat is nogal wat!! Om daar te komen moeten we een enorme klim maken.

Het is een slaperig stadje maar wel keurig verzorgd. De typische gestucte huisjes en ook hier weer de bekende kerk. Hier en daar muur art.

We zien een Pinge Dolce waar we boodschappen doen maar niet voor alles slagen. een stukje verder moet er nog een zijn, maar na een half uur (met de boodschappen die we al hadden) berg opwaarts te zijn gegaan kwamen we er achter dat die super mercado nu een wasmachine winkel is. Weten in een ander winkeltje toch nog te slagen en gaan terug aan boord. De buren komen ook weer terug. die hebben een auto gehuurd en hebben het eiland verkend. Ze vonden het prachtig. Nog wat over en weer gekletst zijn zij gaan uiteten en wij eten aan boord. ’s avonds naar binnen want het spettert. We kijken Floortje aan het einde van de wereld vanuit Santa Maria nog een keer. Kijken of we iets gaan herkennen.

5-7-2023: We hebben een scooter verhuur gevonden dus we gaan voor de koffie de berg weer op naar de scooter verhuur……helaas, Niets meer op voorraad. Dan maar met de bus naar Praia.

Maar als we bij Forte de Sao Bras van het uitzicht willen genieten zien we een wandelroute van 7km die daar start naar Praia. Dat gaan we doen. Ik ga de koffie en de tas ophalen (berg af berg op) en beginnen met een bakkie bij het fort. en rond 12 uur gaan we beginnen. Het is een leuke afwisselende hike maar 7km door de bergen duurt wel langer dan we gedacht hadden. De paden zijn ook niet allemaal even makkelijk begaanbaar. Het begint ook nog een beetje te regenen maar de temperatuur is goed. We komen langs indrukwekkende grotten.

Als we denken het laatste stukje te krijgen wordt dat nog heel pittig en we hebben geen drinken en eten meer bij ons. We moeten afdalen tot aan de zeespiegel en gaan over de kliffen en rotsen langs de branding tot we weer de berg op gestuurd worden ivm vallende rotsblokken. Arnold krijgt behoorlijk last van zijn enkel en knie, maar we hebben geen keus, we moeten door. Boven op de berg zien we de gewone weg achter een hek van de koeien wei. We lopen er heen en al snel komt een auto langs die we vragen of we een lift kunnen krijgen. Het is inmiddels 15:30uur. De lieve mensen zetten ons af bij een eettentje aan het strand bij Praia. Goh wat waren wij blij met wat drinken en eten.

We gaan met een taxi terug naar de haven. Ok het was pittig maar de wandeling was alles behalve saai.