op de eilanden van Madeira

12/16-9-2015

We vermaken ons goed hier in Porto Santo. Alles lekker rustig aan. Ik doe zo mijn wasjes Arnold zet weer een stukje in de was en we praten zo met de een en ander die hier in de haven ligt. Long John Silver, Tern en natuurlijk Helena. Arnold probeert informatie te krijgen over het gebruik van de ssb, maar nog niet echt met succes. Het weer is wisselend hier. Zonnig maar we hebben ook al regen gehad. We zien Madeira eigenlijk voor 90% van de tijd in de wolken zitten. Als dat maar goed komt, want moeder van Schie komt met haar kinders (dus mijn broer en zussen) naar Madeira deze maand. We zijn zaterdag ook in het dorp als het ineens flink begint te regenen. We hadden alle ramen open staan met de windcatcher er zelfs nog in. Gelukkig hebben we goed oplettende buren, want Peter is zo lief geweest om bij ons de ramen die dicht konden te sluiten en de windcatcher weg te halen. Dat scheelt toch heel wat water in ons matras. Maandag aan het einde van de middag gaan we een scooter huren. We gaan er meteen een stuk mee rijden en we gaan twee keer de Pingo Doce bezoeken. Lekker hoor dat we dat niet hoeven te sjouwen. In het stadje van Porto Santo, Vila Baleira zijn de voorbereidingen in volle gang voor het Columbus feest. Je ziet dat luidsprekers worden op gehangen en middeleeuwse tentjes worden neer gezet. Dinsdag maken we er een echt scooter dagje van.

We rijden naar iedere uithoek van het eiland. Het is een dor eiland, maar de rotspartijen en pico’s zijn wel indrukwekkend. Soms krijg je wel bijzondere kleur tekeningen van de verschillende steensoorten en het mos wat er dan op staat. Hele stukken met cactus planten en aleovera’s. De uitzicht plekken zijn prachtig met de fel blauwe kleur van de oceaan en het witte schuim van het stukgeslagen water tegen de rotsen. We komen steeds Ria en Peter tegen die een elektrische buggy hebben gehuurd. We drinken met ze een kop koffie bij een hotel in de bergen wat er erg leuk uit ziet. We worden ook geconfronteerd met de economische crises hier, want er staat veel leeg of het is niet afgemaakt. De weg die parallel loopt met het strand is ook opgezadeld met een mega project wat niet af is gemaakt en afgezet met een golfplaten schutting. Het is de pest voor het eiland die projectontwikkelaars die overal maar aan iets beginnen en niet afmaken en/of opruimen.

De dag loopt ten einde en we gaan op het kerkpleintje van Vila Baleira wat drinken en we willen er een tosti bij. De jongen die achter de bar staat mag het eigenlijk niet aan ons serveren, maar als we binnen gaan zitten wil hij het wel regelen voor ons. Ze smaakten heerlijk.

Arnold gaat de scooter aftanken en gaat eerst nog even een pico op die eigenlijk niet te doen was met twee personen. Precies op tijd leverde we de scooter in en gaan we terug naar de haven. We varen even langs de Helena om te vragen of ze het naar hun zin hebben gehad en uiteindelijk blijven we daar voor een borrel en het eten. Heerlijke tonijn met salade. Ria kreeg niet aan de vis dame uit gelegd dat ze een kleiner stuk wilde dus nam ze het maar helemaal en dat was genoeg voor 4 personen. Om 2200 uur gaan we weer terug aan boord van Lovis. Het was een hele leuke dag.

17-9-2015 donderdag    Porto Santo

Vandaag gaat de Helena ankerop en verlaten Porto santo en gaan naar Madeira. Wij blijven nog voor het Columbus feest. Ik heb nu gehoord wat het inhoud. Ze herinneren de aankomst van Christoffer Columbus en ze vieren elk jaar de bruiloft van Columbus. Overdag vermaken wij ons met de was doen water tanken en afrekenen bij de havenmeester. Dat laatste kost veel tijd zeker als ze je papieren kwijt zijn. Maar het is na een uur toch gelukt. We gaan nog naar het dorp om boodschappen te doen, want de komende dagen zal dat niet zo maar gaan want de eerste stop in Madeira is een natuur baai. ’s Avonds weer terug naar het strand waar een parade aan komt met historisch geklede mensen.

Columbus feest

Columbus feest

Op het strand word het schip van Columbus op gewacht. Er staat een flinke wind dus het schip komt prachtig aan gezeild en met sloepen komt Colubus en gevolg aan wal. In het centrum zijn overal terrassen met lange tafels en er is van alles te zien. Het is een gezellige drukte.

Long John Silver en Tern komen er ook bij en met de Engelse bemanning van Tern blijven een tijd zitten kletsen. We genieten van de Africaanse dans/muziek en als het te koud wordt gaan we de weg terug lopen. We ruimen de bij boot op en hebben eigenlijk geen zin om buiten te gaan liggen. Dat doen we uiteindelijk vroeg in de ochtend. Want we hebben geen zin om weer een uur in het haven kantoor te staan om een extra nacht op anker te betalen.

18/21-9-2015     Madeira

We worden weer wakker buiten aan ons anker, maar na ons ontbijt staat er nog geen wind en regent het. Goed weer om weer terug te gaan naar bed. We liggen behoorlijk te rollen en ook de stank van de industrie zijn we zat, dus we gaan om 11:30 uur toch maar proberen te gaan zeilen. Dat gaat eigenlijk heel lekker……..tot het einde van het eiland, daar valt de wind weg en er staat een smerige deining. Iedere klap van het grootzeil gaat door merg en been. Zakken met die hap en motor aan maar. Hopelijk komt er nog wind. Dat gebeurt pas de laatste 7 mijl van de 30. Door een bui.

In de regen zoeken we een mooie plek in ankerbaai ‘Baia de Albra’ waar een paar bekende (oa Helena)van Port Santo liggen. Het is wel een beetje rollen maar het is te doen. We slapen vanavond in de achter hut, want voor is het te onrustig. De volgende morgen worden we wakker met goed weer….aan onze kant van het eiland. Want we zien de wolken partijen aan de andere kant van de berg blijven hangen. Honderden wandelaars volgen hier een pad naar het einde van het eiland over de bergen heen. Wij nemen ook een stukje van het pad en gaan op het keienstrand onze lunch eten. Het pad heeft spectaculaire vieuwpoints.

uitzicht vanaf de berg

uitzicht vanaf de berg

Want een enorme spitse berg punten komen hier naast het eiland uit zee zeg. Voor ons schieten de salamanders de rotsen in. Het stikt er hier van.

zoek de 3 salamanders

zoek de 3 salamanders

Mooi gezicht hoor hoe ze nieuwsgierig met hun koppie omhoog staan en dan een weg banen. Aan boord is het een enorm gewiebel.

We komen weer in een feest terecht. De tonijn vissers van Canical hebben licht gezien op de berg en denken dat het Madonna moet zijn geweest. Boven op de berg is een kapelletje gebouwd met de heilige Madonna er in. Ieder 3e zaterdag van September wordt Madonna op gehaald en in een viskotter gezet. Een grote stoet van versierde viskotters varen van Canical naar de Baia de Abra waar ze een tijdje blijven rond varen met honderden feesten mensen aan boord en muziek. De kotter die de eer heeft de Madonna te vervoeren heeft de witte vlaggen. Het is een gezellige boel.

De oceaan deining blijft de baai maar in lopen. Lovis lijkt wel een grote klok die de hele dag ‘bim bom’ slaat. Het is dus ook erg vermoeiend om aan boord wat te doen. Na het koken en de vaat ben je blij dat je op je gat kan gaan zitten. Nog een nacht in de achterkooi slapen dus.

We slapen wel uit en na het ontbijt gaan we verkassen. Alleen fokkie uit rollen want het is echt een heel klein stukje naar Quinta da Lorde waar we voorbij de marina het anker laten vallen voor het strand. We gaan met de bij boot naar het strand waar het zand heel donker is. We drinken wat bij de strandtent en vragen of de bijboot daar mag blijven liggen. De eigenaar vertelt ons dat hij gisteren ook op een van de kotters heeft gezeten de dat vandaag de Madonna weer terug gebracht wordt naar de kapel met weer een boot parade. We lopen de berg om naar de haven die in een prachtig verzorgt ‘dorp’ ligt. Dat dorp is gelijk aan gelegd met de haven. Heel stijfvol mooie panden en leuke straatjes, maar……..helemaal leeg. Alleen aan de haven zelf zijn een paar appartementen en een hotel bezet. Op de terug weg gaan we naar het kapelletje op de berg waar Madonna weer terug wordt gebracht. Het is er best druk. We zien van af de berg dat de kotters al aan het verzamelen zijn in de haven. We lopen terug en drinken weer wat bij de strand tent waar inmiddels lekkere drukte is op het strand. Ook hier weer volop salamanders die zelfs over de tassen van de strandgasten wandelen. De boot parade komt weer langs. Misschien nog wel meer boten als gisteren. Als we weer aan boord zijn komen de schepen weer terug en we zien dat de kotter met de witte vlaggen bij het hotel van Quinta do Lorde de baai in steekt. Daar zal waarschijnlijk de Madonna af gegeven worden.

We liggen hier ook nog steeds wat te rollen dus gaan we bij Canical kijken of we daar achter de grote kademuur kunnen ankeren. We hebben daar een top plek! Liggen rustig (dus weer lekker in ons eigen voorhutje slapen) en we liggen midden in het feest gedruis. ’s Avonds gaan we de kant op om mee te doen. Jammer dat het gaat regenen.

De volgende morgen gaat Arnold lekker vers brood halen met de bij boot. Verder gaan we achter een wifi code aan, gaan een boodschapje doen en wandelen wat door het plaatsje wat de sporen aan het opruimen is van een weekend feest. Wat een bende ligt er overal! Op pleintjes zitten oude mannetjes met elkaar domino te spelen en dames lopen in groepen door het dorp en kletsen heel veel en hard. Terug aan boord gaan we lekker zwemmen. Het water is zo helder overal hier. Je kan gewoon zien waar en hoe je anker ligt en hoe je ankerketting loopt. Ik sta even te kijken bij een paar oude baasjes die aan het vissen zijn op de kant. Je ziet gewoon de haak met brood bolletje hangen. Je ziet echt dat er een vis aan komt en gewoon langs het aas zwemt (in dit geval dan). Bijzonder gezicht hoor. We hebben vandaag een mooie dag gehad met toch ook wel weer bewolking maar ook behoorlijk wat zon.

3 Antwoorden op “op de eilanden van Madeira”

 1. Maarten en Sulima Herrewijnen

  Hoi Arnold en Perry,
  Inmiddels al flink op weg en al veel gezien, gaaf en wij kunnen het allemaal op een afstandje allemaal mee beleven. De grote oversteek zit er aan te komen of gaan jullie eerst naar kaap verdie?
  Wij zijn bijna weer uitgevaren, vanaf 15 okt blijven de bruggen dicht.
  Maar daarvoor nog wel even een weekje vrij genomen, kunnen we ook nog ff lekker rondtoeren.
  Ik hoop dat jullie ais en site etc. Goed blijven werken. Tot nu toe volgen we jullie wekelijks…
  De groetjes van ons, veel plezier en een goeie reis……

 2. lovismaatjes Bericht auteur

  Leuk te horen dat jullie zo meeleven. Veel plezier op jullie herfstticht. Wij gaan via Canarische naar kaap verde en dan naar Suriname. Heel spannend.

 3. lovismaatjes Bericht auteur

  Leuk dat jullie telkens zo van onze verhaaltjes genieten. Eerdaags komt er weer een stukje met familie bezoek

Reacties zijn gesloten.