Dublin

Zondag 3 juli varen we van Cork naar Cross haven. Het is een mooie dag. We meren eerst aan bij de cityquay. Daar gaan we het grootzeil repareren. Dat is een hele klus, maar het is goed gelukt.

's werelds oudste jachtclub

’s werelds oudste jachtclub

Even tussendoor naar de oudste jachtclub van de wereld en naar het dorp. Daar is een hele gave pub. Die pubs in Ierland zijn net kleine museumpjes. Het is erg druk. Het grote terras zit helemaal vol en binnen is het ook goed bezet. De pub schijnt een Hollandse eigenaresse. ’s Avonds als we klaar zijn met de reparatie gaan we aan een mooring liggen. Lekker slapen want de volgende trip is naar Dublin en dat is weer een nacht door.

Maandag 4 juli vertrekken we lekker op tijd. Het is een mooie dag en na 10.00 uur komt er een goede wind. Deze wind wordt weer sterker dus toch maar weer een reef gezet. Dat is maar goed ook want hij trekt zelfs even aan tot 32 knopen. Het laatste stuk voor we de kaap ronden is een rot zee omdat we daar stroom tegen wind hebben. Goed bericht is dat we bij de kaap stroom mee krijgen en die is daar serieus. Hier zeggen wij vaarwel Atlantische oceaan, Hallo Ierse zee.!!!

Als we bij Arklow zijn is de stroom op en is het eigenlijk gekkenwerk om door te varen. Dus het tij af geslapen in de haven van Arklow. Als we om 6.00 uur los willen gooien komt er een havenmeester aan. Dat waren 4 dure uurtjes slapen want we moeten gewoon voor de nacht betalen. Heel relaxed varen we naar Dun Laoghaire. Een grote haven kom net voor de stad Dublin. We zijn blij dat we de nacht niet door zijn gegaan, want het een rare zee die Ierse zee met haar vreemde stroom golven en vele vissers kannen in het water waar je niet in vast wil komen te zitten. De grote havenkom is vol activiteiten. Er wordt volop gezeild in groot en vooral kleine zeilboten. We laten ons anker vallen net naaste een mooring gebied. Zoals we al dachten worden we hier weg gestuurd. Het blijkt dat we helemaal niet meer in de kom mogen ankeren want aan de buitenkant worden we ook meteen weggestuurd. Dus gaan we buiten voor de muur liggen. Het is leuk liggen en met het tweede anker liggen we keurig op de zwell. We zien vele watersporten om ons heen: kano’s, zwemmers, roeiers, sup’ers, en er is een avondwedstrijd met zeiljachten. Op de kade muur speelt een fanfare. Allemaal op deze mooie avond.

vuurtoren naar Dublin

vuurtoren naar Dublin

De volgende dag gaan we naar stad Dublin. Even denken we dat Poolber een rot haven is met deining en vies water. Als ik in het clubhuis ga informeren of we binnen kunnen liggen en wat het kost trek ik al bij. De mensen zijn zo vriendelijk en we krijgen een box. Na de lunch gaan we naar de stad. Het was even zoeken naar de mooie plekken, maar we hebben ze gevonden. Jammer dat Arnold weer zijn hielen kapot heeft gelopen.

the Spire

the Spire

In het centrum staat een enorme ‘naald’ met statige gebouwen er om heen. Dit is aan de noord kant van de rivier.

Aan de zuid kant heb je nog meer oude stad. We nemen in een Pub alle info door die we verzameld hebben. En gaan naar Tempelbar voor een happie eten. Deze wijk is een en al horeca met de ene pub nog gaver dan de ander. We kijken onze ogen uit. Een familie restaurant met heuse Harley’s als decor, De Tempelbar zelf is groot met vele hoekjes en zitjes en ingangen. Dat maakt de pub erg tochtig en dat vinden wij niet fijn. Jammer want er speelt een goede band. In iedere tent is trouwens life muziek. Ook buiten staan muzikanten te spelen. Wij eten een broodje kebab omdat dat nog een beetje betaalbaar is en we nog graag bij de ‘Storehouse’ een pint willen drinken. Die kosten hier in de stad €6,80. Het is wel heel gezellig en we genieten dan ook volop. Als we terug gelopen zijn en weer bij de jachtclub komen is er nog volop leven. Er zijn avondwedstrijden geweest We gaan even binnen kijken en we worden meteen van harte welkom geheten. Als we vertellen dat we net een rondje Atlantic hebben gedaan worden we zelfs gefeliciteerd en worden we getrakteerd op een pint. Zo spreken we een paar mensen en gaan we na de pint toch echt aan boord. Lekker slapen.

De tweede dag gaan we meer de culturele kant van de stad bekijken. Het eerste suburbun railway’ van de wereld (1843) , National library, Trinity college, Dublin Arch die aan het begin van het stadspark staat en vele imponerende gebouwen. We lopen door de Graftonstreet wat ook weer een winkelcentrum is. Daar zijn volop straat artiesten. Van muzikanten tot dansers en een beelden groep.

De zon schijnt volop vandaag dus dat is volop genieten. Arnold is nu het lopen echt zat met zijn kapotte hielen, dus we pakken een bus terug. Helaas heb ik het laatste kleingeld opgemaakt en wil de buschauffeur geen briefgeld aannemen en moeten we dus de volgende halte weer uitstappen. Arnold is erg blij als hij weer aan boord stapt.

We bereiden ons voor door de boot weer vaarklaar te maken, want morgen gaan we Ierland verlaten. We hebben het enorm naar ons zin gehad. Om ons verblijf af te sluiten drinken we na het eten een irisch koffie in het clubhuis.