Bijna rond

Woensdag 3-8-2016. We nemen de middag brug en varen een haventje verder. De brug staat afgeladen met mensen. We staat weer op heel wat foto’s.

 Scarborough heeft aan de kop stijger een diepe geul waar we kunnen liggen, maar de rest van de haven is behoorlijk ondiep. Ook de ingang kan je alleen 3 uur voor en 3 uur na hoog water in. We liggen hier wel leuk met een toeristische kade als uitzicht. De havenmeester zag mij ’s avonds het kantoor zoeken, maar omdat het hek dicht was ben ik onverrichte zaken terug gelopen. Daarom is de havenmeester naar ons toe gelopen om de sleutel van het hek te brengen. Aardig hoor.  We worden wakker met mooi weer, dus gaan we maar eens een stuk lopen. Er is ook hier een kasteel dus gaan we die kant maar eens op. Een leuke wandeling. Daarna gaan we naar de havenmeester die helemaal op de kop van de haven in een uitkijktoren zit en eten ons appeltje op een bankje bij de vissershaven. Plotseling gaat het regenen. Heee dat is jammer!

 Er staat een mooi windje en Arnold heeft weinig rust in zijn kont, dus gaan we Lovis vaar klaar maken om naar river Humber te varen. De warme maaltijd eten we ’s middags zodat we onderweg gewoon een broodje kunnen klaarmaken. Om 1500 uur kunnen we naar buiten. Het is een mooie zeil tocht. De aankomst is wat spannend op flink stromend water in donker ankeren. Het is allemaal goed gegaan. Het is wel een korte nacht want we moeten vroeg op om met tij mee naar Hull te kunnen varen. Als we door de sluis zijn en aan de stijger liggen gaan we eerst nog even wat bij slapen. ’s Middags gaan we de stad in. Het is best een leuke stad, maar ze hebben overal, in oud en nieuwe gedeelte de straten open gebroken. We lopen overal langs hekken en afgezette stoepen. Niet zo leuk statten. We eten een broodje bij de Subway, bezoeken de Tesco en gaan terug aan boord waar we lekker in de kuip wat drinken in het zonnetje. Het is vrijdag dus gaan we vanavond in de stad een pint drinken. Het is een gezellige drukte op straat. De locals zijn hier echt niet te verstaan. We lachen ons rot als iemand wat aan ons verteld en een van ons knikt  ‘yes yes’. Er is niets van te maken. Oh ja, een man verteld ons dat hij een tijdje in Schiedam is geweest. We bezoeken drie pubs en gaan dan terug aan boord.

Zaterdag 5-8-2016. Ga ik om 8.30 uur de haven betalen en varen we 9.00 uur met tij mee de rivier weer af. We willen terug naar Nederland, maar de weersvoorspellingen zijn niet meer zo goed. Het zou er op neer komen dat we met 25 tot 29 knopen wind, lagerwal, aan zullen komen bij den Helder. Lijkt ons geen fijn plan. We varen richting Boston want daar kan je ankeren, maar informeren tegelijkertijd even bij de havens oost van Boston of wij er met onze diepgang kunnen komen. Nee dus. Dat betekend dat we bij de geul naar Boston gaan ankeren. Het stroomt daar behoorlijk dus we slapen er toch wat onrustig op. De plek is eigenlijk prima, want met laagwater liggen we helemaal beschut. We gaan nog uit bed om de fok te wisselen voor de genua 4. Hoeven we dat niet te doen als het harder waait. We gaan 7.30 uur anker op en hebben een fantastisch mooie zeildag naar Great Yarmouth. Ondanks dat we op de kop stroom tegen krijgen gaan we nog steeds flink door. We zijn 12 uur laten binnen in de rivier. Niet slecht voor 85 mijl. Waarvan het grootste gedeelte stroom tegen was. We meren aan langs een museum boot maar verwachten daar gezeur over dus verkassen we naar de andere kant. We liggen nu langs en oude reddingsboot die aan een terrein ligt die afgesloten is. We moeten dus een beetje uitbreken om een wandeling naar de stad te kunnen maken. Het slot zit zodanig dat de pen net hoog genoeg op getild kan worden om uit het gat te tillen. Laat dat maar aan Arnold over.

havenhoofd Great Yarmouth

havenhoofd Great Yarmouth

De ruimte waar we als jacht horen te liggen is een kale damwand en dat zien wij niet zitten op zo een sterk stromende rivier. Yarmouth is een beetje vergane glorie. Veel winkelpandjes staan leeg, maar er is wel veel volk op de been. Het heeft bij ons niets losgemaakt waarvan we zeggen…..hier wil ik nog eens heen. We bekijken nog een keer het weer en hebben besloten dat we dinsdag ochtend vroeg vertrekken naar Nederland. We wisselen weer de fok en vieren onze maiden day/avond in Engeland. Het einde van de reis komt steeds meer in zicht.

mooi weer maar fris

mooi weer maar fris

Dinsdag 9 augustus staan we om 6 uur op en verlaten we de rivier om 7 uur. Het is een mooie dag en het grootste gedeelte kunnen we zeilen. De laatste 19 mijl halen we de zeilen neer, want ze slaan zo enorm. weinig wind buiten proportie hoge golven. Om 2300 uur Nederlandse tijd varen we bij Scheveningen tussen de pieren. We zijn weer in Nederland! Zaterdag 13 augustus is de bedoeling dat we Helius binnen varen.