Oversteek Golf van Biscaje

6-8-2023:we hoefden geen wekker te zetten want vroeg weg had geen zin. Nicolas de over buurman die we gisteren de mast in hebben gelierd zou onze sleutel inleveren zodat we niet helemaal naar het havenkantoor hoefden te lopen. We hebben geen zin meer om te wachten en gaan rond 10:00 los. Dat betekend dat we rustig aan moeten doen om uiteindelijk in de oostelijke stroming te komen. Eerst hebben we op kop maar zo weinig dat we motoren. Pas ‘s avonds krijgen we een prachtig rustig lopend windje en kunnen we zeilen, Het blijft comfortabel aan boord. Het is een prachtige nacht vol sterren en een maan.

prachtige avond


7-8-2023:In de ochtend is de wind geruimd zodat we de code 0 op kunnen zetten…… oh nee toch niet want als hij net staat komt er een bui over, niet veel regen maar wel meer wind. Nog even inrollen maar een paar uur later kan hij toch uitgerold worden. Zo zeilen we tot dinsdag de wind op is en we motorsailen met alleen grootzeil op. Maandag op dinsdag nacht is ook weer prachtig. Bij de schemering, ik lag al te kooi roept Arnold: Per!! Een heel groot beest! Echt een hele grote vis!! Ik spring mijn kooi uit en zie aan stuurboord op 100mtr van ons vandaan heel rustig een enorme rug bovenwater komen en weer zakken. Is dit een Orca?? We weten het niet. Aan bakboord zien we ook zo een rug op komen en weer neer. Het lukt ons niet om het op beeld te krijgen. We zien hoe relaxed ze door het water bewegen en hebben niet het idee dat het de agressieve orca’s zijn. Jammer van hun reputatie anders hadden we alleen maar genoten van het moment. Nu moesten we eerst van de schrik bekomen voor we konden zeggen WAUW eindelijk Wales om de boot gehad. ( we denken pilot Wales).

Dit is wat we zagen, een vis zo groot als Lovis


Er is nog iets wat ik moet vertellen over de vorige oversteek. ‘S nachts hadden we hele bijzondere plankton verlichtte zee. We zijn gewend aan golf bewegende licht strookjes maar op de oceaan was het alsof er een hele boel sterren uit de hemel in het water waren gevalen. Prachtige lichtpuntjes die me tegemoet schitterden.Dit keer bijna geen plankton.

Zorgelijk was wel dat we deze oversteek best veel rommel in zee hebben gezien: jerrycans, palet, blikjes stukken plastic, kratje ….en dan zien wij maar een heel klein gedeelte van de oceaan.

Wat zijn nu onze dagelijkse routines? : om 9 uur komt Arnold uit zijn laatste slaapje en ontbijten we met cruesly en yoghurt. 1100 uur koffie en om 1300 uur gaat de airfryer aan voor de broodjes. Er wordt ‘s middags nog een tussen slaapje gedaan. Om 16:00 uur wordt er diverse fruit gesneden en verorberd en om 1700 uur happy hour biertje met chips. Om 1900 uur zitten we aan de warme maaltijd. Ik doe één tukkie daarna Arnold waarna om 2100 uur de wachtjes weer in gaan. Tussendoor lezen we, proberen we een weerbericht binnen te krijgen (meestal rond 12uur) en kijken gewoon voor ons uit.

8-8-2023:Als we de kardinale boei ter hoogte van Ile de Sein/ Raz de Sein naderen krijgen we last van een slechte zee. Het stroomt daar behoorlijk waardoor de golven een vervelend patroon krijgen. Dit blijft eigenlijk zo tot aan canal du Four waar we de rivier l’aber Benoit in sturen. Vlak voor het donker wordt scharrelen we tussen de rotsen naar de moorings in de rivier. Er komt nog een zeiler die een rondje zeilt met een houten boot die je veel bij Fallmouth ziet. Later als we aan de mooring liggen komt hij voorbij gezeild groet ons en gaat op zeil ook aan een mooring. Prachtig gezicht. Met een biertje proosten we op een mooie overtocht.

dit is zo een boot uit Fallmouth