Op eigen benen

21-7-2015 dinsdag

Op tijd uit bed. Het is nog steeds mistig/ bewolkt. We varen na het ontbijt de haven in. We worden keuring ontvangen door een havenmeester. In middels trekt het open en wordt het prachtig weer. Ronja en Lennard gaan met de bus de stad Porto in. Wij doen nog eerst onze klussen zoals site bijwerken en wat administratie en bestellingen. Toen wij naar de bus gingen misten we hem net. Dat is een half uur wachten……niet dus die bus kwam gewoon niet. We vonden het niet meer de moeite om naar de stad te gaan dus zijn we naar een lounge tent gegaan aan het strand. Genieten van de geweldige branding en natuurlijk een Super bok. Op de terugweg hadden Lennard en Ronja ook ov problemen. Net de bus gemist en de volgende bus had een aanrijding.

We eten aan boord en gaan ’s avonds met z’n viertjes naar de boulevard van Leixoes voor de ‘bonte avond’. We drinken een lekker biertje bij een gezellig kroegje en gaan weer terug aan boord.

22-7-2015 woensdag

Het is mooi weer. Ronja en Lennard gaan zich klaar maken voor de vliegreis terug en wij voor onze volgende zeil etappe. Om 12:00 uur nemen we afscheid van de jeugd en varen Leixoes uit onder spinaker. Het gaat goed. Ik heb vandaag wel last van die stress in mijn lijf als ik de zee op ga. Ik kan het niet verklaren maar het is zo. Misschien omdat Ronja weer van boort gaat???

terug naar nederland

terug naar nederland

Na ruim een uur halen we de spinaker weg omdat de wind gaat toe nemen. Alles goed voor bereid, ik was er gewoon klaar voor, niets bijzonders. Toch ging het weer niet goed. Weer is de spi gescheurd. Arnold kan het niet aan vloeken en ik breek. Ik kon niet stoppen met huilen. Het is een prachtige dag, maar wij kunnen er niet van genieten.

We varen naar Ria de Aveiro. Daar liggen we op anker bij bai san Sinco. ’s Avonds gaan we met het pondje mee. Volgens de reeds vaart hij naar Aveiro centrum. Wat blijkt; hij vaart naar de overkant voor €2,00 pp en daar moeten we weer op de bus. Deze kwam te laat. Wij hadden al helemaal visioenen dat we vannacht de boot zouden missen, dus meteen maar terug met de pond. Weer €2,00 pp en geen fun. Het is gewoon onze dag niet!

23-7-2015 donderdag

Het is prachtig weer. Zonnig en weinig wind. We gaan met de bijboot naar Aveiro. Het is een hele reis, maar het is te doen. De reeds heeft ons dit keer niet goed geholpen. Eerst de mededeling van de pond en er blijkt ook nog een jachthaven voor de stad te zijn. We komen notabene een Hollander onderweg tegen.

Aveira is een mooi oud stadje met in haar kanalen soort van punters die toeristen rond varen. We varen na een uurtje in de stad weer terug naar Lovis. Met stroom mee de rivier af schiet dat wel op. Anker op en zeilen naar Figueira da Foz. Mooie zeiltocht met volop zon. Het laatste stukje gemotord omdat we te weinig druk hadden. We gooien het anker uit in de havenkom voor het strand. Prachtig plekje. Als we naar de stad gaan komen we de politie tegen die we naar onze boot zien varen. Arnold gaat toch maar even kijken. Had hij beter niet kunnen doen. Ze vertelden heel vriendelijk dat we naar de haven moeten en dat je hier mag ankeren als de haven vol is. Jammer! Net de bijboot in orde gemaakt. Helaas, anker dan maar op en de haven in. We meren af aan de buiten steiger en gaan met de bijboot naar de kant, want we hebben nog geen key van het hek.

We gaan het plaatsje in. Het trekt ons niet zo. We kunnen ook niet de bakker en supermarkt vinden voor morgen. Het is een plaatsje met veel hotels een groot casino en om 22.00 uur hier en daar nog een winkeltje open. We pakken een terras voor een biertje en een wifi code en gaan weer aan boord. Meteen de rubberboot op geruimd op het dek zodat we morgen zo weg kunnen.

24-7-2015: vrijdag

We worden wakker met lichte regen op het dek. Het wordt een bewolkte dag. We gaan vroeg los want we gaan een wat langere rak varen. De havenmeester zit niet in zijn hok dus we kunnen niet betalen. Dat is boffen!

Eerst een stukje de motor aan maar we kunnen het grootste stuk met de code 0 varen. We hebben ook weer dolfijnen om de boot. Met van die witte buiken. We hebben ook weer een smal vinnetje gezien boven water. Die hebben we wel vaker onderweg gezien, maar we weten niet wat dat voor ‘schechjes’ waren. Nu zagen we er toch echt een vis aan zitten. Het is waarschijnlijk een maanvis.

We varen het laatste stuk weer op de motor omdat er grote golven zijn en weinig zeil druk. De kust lijn is mooi met Normandië achtige rotsen. Peniche heeft ook zo een kust en een vreemde hoge rots er voor. Het lijkt een beetje een ‘big mama’.We zitten hier weer bij een continental plat. 24 mijl uit de kust is het weer ruim een kilometer diep. Bizar!

We gaan in Peniche bij de moorings liggen maar wel op eigen anker. De vissers varen weer op hun manier uit; te hard. Allemaal met een extra bootje bij zich op de achter spiegel. Grappig dat er telkens weer een andere manier is om het vak vissen uit te oefenen. Het gaat vanavond wel behoorlijk waaien, dus dat is toch weer spannend. We gaan niet van boord, want we vinden het de moeite niet om de bij boot inorde te maken. Morgen gaan we in de haven liggen. We kijken wat we aan boord hebben om te eten. Dat wordt nog een konings maal met ham en meloen vooraf, pannenkoeken en yoghurt met vers fruit toe.

25-7-2015: zaterdag

Na ontbijt anker op naar de haven. Daar is alleen een plek aan de buitenstijger aan lager wal. Waardeloze plek, want vissers en pondjes varen hier als gekken. We zijn bang dat de stootwillen tussen boot en stijger wippen. Ik ga het dorp in op zoek naar een supermercado. Na vele keren vragen eindelijk een gevonden……..een kleintje. Ik had er helemaal de klere over in. Ik loop achter de fanfare aan en vind een winkeltje met een oud baasje die me binnen haalt en laat zien dat hij brood verkoopt en lekkere dingen voor bij de koffie. Dat vind ik dan weer leuk en koop bij hem broodjes en een soort van taai taai koeken. Lekker hoor. Even later zie ik een slager. Maar ik zie er geen kip filet liggen. Geen punt, de man pakt een hele kip en maakt terplekken de kipfiletjes waar ik om vroeg.

Aan boord heeft Arnold de vraag gekregen of wij een paar Russische toeristen rond het eiland willen varen omdat de tours allemaal vol zaten. We hebben ze niet meer gezien, maar ik had er ook geen zin in. Rot zee daar en dan straks kotsende mensen aan boord. We varen weer af en gaan terug op anker. Dat geeft meer rust. Bij boot in orde gemaakt en de kant op. Er is een soort kermis met een groot gedeelte eten. Kippen op de bbq. Het is er alleen erg stil. We lopen door en gaan kijken bij de oude verdedigingsmuur en de kust met haar indrukwekkende kliffen. We komen terecht op een terras met locals. Er komt een local naar ons toe die Nederlands spreekt omdat hij in Eindhoven heeft gewerkt. We lopen weer wat door en scoren een gasfles en lood voor te vissen. We gaan eten in een Portugees eettentje. Na het eten nog even op de kermis gekeken of het er al druk was, maar voor de zaterdag is het er toch best rustig. Na toch een leuke dag weer terug aan boord. Meteen de bij boot opgeruimd.