San sebastian – Sal

“Heerlijk geslapen. Goed uitgerust de oversteek beginnen is alvast gelukt. Ik begin met het plakken van de pleister achter mijn oor tegen zee ziekte. We doen onze laatste dingen. Arnold doet de laatste inkopen zoals brood en een gasfles en helpt Zeebink nog met het fixen van de AIS. Dat lukt alleen helaas niet. Ik zorg dat er een paar maaltijden gekookt worden en vacuum getrokken. Om 13.00 uur maken we los. Het is prachtig weer alleen te weinig wind, dus we beginnen met de motor aan. Na het avond eten kunnen we zeilen. We zijn Zeebink nog niet uit het zicht, maar dat scheelt niet veel. Die is recht op zijn target gevaren wij hebben gegokt op een kant waar eerder wind komt. Cruesing Bird vaart ook uit en die is de hele nacht vlak bij ons. Als het licht wordt zijn we met drie boten redelijk dicht bij elkaar. Verder op de dag kiest ieder voor hun meest geschikte koers en zijn we al vrij snel elkaar kwijt. Ook het marifoon contact is zeer moeizaam. Jammer want je merkt nu wel dat het fijn is om soms wat van een ander te horen. Verder kunnen we tot maandag avond lekker zeilen. Het stikt hier van de vliegende vissen. We zien ze met hele groepen over de golven zweven. In het donker schijnen ze niet zo best te kunnen oriënteren want we krijgen er vijf op ons dek. Een heeft het geluk dat hij achter mij in het gangboord lag te spartelen zodat ik die levend over de reling kon zetten.

Het gaat goed met mij. Ik heb helemaal geen last van zeeziekte. Wat is dat fijn zeg. Ik kan goed functioneren en gewoon lekker eten. Alles gaat goed. Binnen van alles klaar maken, zelfs lezen gaat me goed af. Ik geniet dan ook van deze overtocht.

Maandag waait het weer wat minder hart en dus gaat Arnold zijn vis molentje uit proberen. Na een uurtje begint het molentje af te rollen. BEET! Allemachtig, we zien drie grote vissen achter onze boot aan zwemmen waarvan 1 ons nep visje te pakken heeft. Bij het naar binnen halen weet hij zich los te maken. Haak met nep vis nog in zijn bek als aan denken van ons. Eigenlijk zijn we naast teleur gesteld eigenlijk ook wel een beetje opgelucht, want dit is wel een hele grote vis om te verwerken.

Tot maandag avond 20.00 uur kunnen we zeilen. Dan staat er teveel deining voor de wind die we hebben. Motor aan dan maar. Tot dinsdagochtend. Dan kunnen we met alleen de code 0 lekker zeilen. Uiteindelijk zeil over de andere boeg ook grootzeil erbij. Het lijkt wel of isla Sal is weg gehaald, want 20 mijl voor de kust zien we haar nog niet. Het is ook verre van helder weer. Dan eindelijk de contouren van een berg, stuk vlak en weer een bergje. Ja hoor land in zicht!. We halen vlak voor de deur de zeilen weg en varen de drukke ankerbaai om 13.30 uur binnen. We worden door Jaij geëscorteerd naar een goed anker plekje. We leggen prachtig. Jaij kan voor van alles zorgen: gaz gazoline water…..doe you speak franch? Het is de line die hij een paar keer per dag komt vragen. Uiteindelijk vraagt hij: óne beer is that a problem?’. We zien hem steeds rond varen tussen de ankeraars en wij herhalen gek scherend steeds zijn line.

Ik ga naar de kant om in te klaren. We zijn echt in een andere wereld. Er is hier echt niemand die zich druk maakt. Groepen vrouwen zitten onder een grote boom, mannen tegen een gevel aan. En als er iemand loopt, loopt die heel relaxed. Welkom op de Cabo Verden.”

2 Antwoorden op “San sebastian – Sal”

 1. Wilma

  Perry, wat heerlijk voor je dat de zeeziekte overwonnen is. De aanhouder wint zal ik maar zeggen.
  Inmiddels zijn ook 63 van 65 ARC+ jachten op de KaapVerden aangekomen.
  Geniet van Sal.
  Wilma

 2. lovismaatjes

  Ja zeker fijn. Nu heb ik ook van de overtocht kunnen genieten en heb ik ook zin in de tocht naar Suriname. Jij al een boot voor grote oversteek?

Reacties zijn gesloten.